Arivissos, Giannitsa (Yanniça) şehrine bağlı bir yerleşim yeri olup, burada Gülşehir (Arapsun)’den göç eden mübadiller yaşamaktadır. Küçük ve şirin bu yerleşim yerine göç eden mübadillerin torunlarından büyük bir kısmı Türkçeyi bilmektedir. Pella ise tarihi bir yerleşim yeri olup, Yunanistan’ın turizm merkezlerinden biridir.
Etiket: Mübadele
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Aleksandroupoli/Dedeağaç)
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Ano Mavrolofos Köyü)
17 Temmuz 2013 tarihinde ziyaret ettiğimiz ve bir daha da ayrılamadığımız güzel insanların yaşadığı köy, mübadeleyle Niğde’nin Çarıklı Köyü’nden göç edenlerin yaşadığı bir köydür. Ano Mavrolofos Köyü, yaz aylarında kalabalık olurken, kışın insanlar başka şehirlere göç etmektedir. Köyde bizi misafir eden kıymetli dostumuz Thanasis Papanikolau, Çarıklı Köyü’ne ait Türkçe türküleri derleyip bir de kitap yayınlamış. Thanasis’in babası 1937 doğumlu Vasilis Amca’nın mesleği ise yorgancılık imiş.
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Vounaina Köyü)
Vunena Köyü’ne Niğde’nin Sulucaova Köyü’nden mübadiller yerleşmiştir. Köyün eski adı Tavşanlar imiş. Sulucaovalılar, Anadolu’dan 70-75 hane ortalama 700 kişi gelmişler. 10 sene içinde gelenlerin yarısı iklim değişikliği ve sıtma sebebiyle ölmüş. Köye ilk gelenler kuyu açmışlar ve su çıkarmışlar, bu nedenle köye Sulucaova demişler. Mübadele ile köye yerleşenlerin tamamı Türkçe konuşuyorlarmış.
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Ano Halkiades Köyü)
Köyde bize İokamidu Kurtoglu mihmandarlık yaptı. Onun verdiği bilgiye göre köy, Ano Halkiades (Yukarı Til) ve Kato Halkiadis (Aşağı Til) olarak iki mahalleden oluşmaktadır. Yukarı Til, Til köyünden gelenlerin yaşadığı semt, Aşağı Til ise yerli halktandır. Tilköy (derinkuyu)’den 130-140 aile mübadelede buraya yerleşmiştir.
Karamanlı Ortodoksların İzinde (İperia Köyü)
Bu köyde, Kayseri Karacaören Köyünden gelenler yaşamaktadır. 2013 yılı itibariyle mübadeleyi bizzat yaşayan ve sağ olan tek kişi Nazlı Durmuşoğlu’dur. Nazlı Nine 5 yaşında Türkiye’den gelmiş. Mübadelede Karacaören’den gelen herkes Türkçe konuşuyormuş. Karacaörenliler mübadeleden önce Niğde’ye kadar at arabalarıyla götürülmüşler. Yanlarına kilise eşyaları dışında ve günlük hayatta kullanacakları bazı eşyalar dışında hiçbir şey almalarına izin verilmemiş. Nazlı Ninenin babası 1922 yılında mübadeleden önce kaçıp Yunanistan’a gelmiş. Karacaören’den gelenler burada 4 köye daha yerleşmişler. Köyde teyzelerden çok sayıda sözlü kültür ürünü derleme şansımız oldu. yardımları ve sıcakkanlı yaklaşımları için tüm köylülere teşekkürler…
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Agios Konstantinos Köyü)
19 Haziran 2013 tarihinde gittiğimiz bu köyde, mübadeleyle Kayseri’nin Taşlık Köyü’nden gelen Karamanlı Ortodoksların torunları yaşamaktadır. Bizi köyde 74 yaşında olan Kiryakos Apostolidis ve eşi Hrisula Hanım misafir etti. Köye 40-45 hane gelmişler. Köyün yarısı yerli yarısı muhacirlerden oluşuyor ve köyü ortadan bölen yolun sağında muhacirler, solunda yerliler oturuyor. Kiryakos Amca mübadeleyi hakkında şunları anlattı:
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Neagelveri)
Kavala sınırları içinde bulunan Neagelveri, Güzelyurt’tan göç eden mübadillerin yerleştiği bir yerdir. Aksaray/Güzelyurt’un mübadeleden önce adı Gelveri’dir ve mübadiller göç edince oturdukları yeni yerleşim yerine Neagelveri (Yeni gelveri) adını vermişlerdir. Burada yaşayan Kaplanis Bey, mübadillerden ve Güzelyurt’tan topladığı etnografik malzemelerle çok büyük bir müze kurmuş. Müzenin yanı sıra özel kitaplığında da Kapadokya’ya ilişkin önemli kitaplar yer almaktadır.