Kapadokya bölgesinden göç eden mübadillerin kurduğu 24 dernek, her yıl “Gavustima (Kavuşma)” adını verdikleri etkinlikle Yunanistan’ın bir şehrinde bir araya gelmektedirler.
Etiket: Kapadokya
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Aleksandroupoli/Dedeağaç)
Karamanlı Ortodoksların İzinde (Ano Mavrolofos Köyü)
17 Temmuz 2013 tarihinde ziyaret ettiğimiz ve bir daha da ayrılamadığımız güzel insanların yaşadığı köy, mübadeleyle Niğde’nin Çarıklı Köyü’nden göç edenlerin yaşadığı bir köydür. Ano Mavrolofos Köyü, yaz aylarında kalabalık olurken, kışın insanlar başka şehirlere göç etmektedir. Köyde bizi misafir eden kıymetli dostumuz Thanasis Papanikolau, Çarıklı Köyü’ne ait Türkçe türküleri derleyip bir de kitap yayınlamış. Thanasis’in babası 1937 doğumlu Vasilis Amca’nın mesleği ise yorgancılık imiş.
NEVKAM Sabah Gazetesinde…
Başdere’de Vadi Yürüyüşündeyiz…
Çalıştay Düzenledik…
NEVKAM Açılış Töreni
Kapadokya’nın Kültürel Belleği NEVKAM, Muhteşem Bir Törenle Açıldı. Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) bünyesinde oluşturulan NEVKAM Kütüphanesi ve Uygulamalı Halkbilimi Müzesi’nin açılışı ile ‘1. Uluslar arası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu Bildirileri’ isimli eserin tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı.
Aziz Dostum Dimitri ile…
Başköy’den Yunanistan’a giden bir mübadilin torunu olan Dimitri Katsikas Kapadokias 1982 yılından beri mübadele üzerine araştırma yapmaktadır. Bilakis Yunanistan’a giden mübadillerden derlediği sayısız sözlü kültür ürünlerinden bir kısmını Yunanca olarak yayınlamıştır. Onunla birlikte eskiden “Nevşehir Rum Mahallesi” olarak bilinen mekanı ve buradaki yapıları bir bir dolaştık. Ondan burada Karamanlı Ortodoksların yaşadığı yerler ve eserleri hakkında önemli bilgiler edindim.
1.Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu
Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) tarafından düzenlenen ve Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir ilçe belediyelerinin destekleri ile gerçekleştirilen 16-19 Kasım tarihleri arasında üç gün süren 1. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu ve Uluslararası Karma Resim Sergisi geniş katılımla gerçekleşti.
Kapadokya Tabletlerinden Öğrendiklerimiz (Konferans)
Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) tarafından Kültür Konferansları Dizisinin dokuzuncusu “Kapadokya Tabletlerinden Öğrendiklerimiz” başlıklı konferans oldu. Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kılıç konuşmacı olarak katıldı. Hocamıza katılımından dolayı teşekkür ederiz.